Followers

Monday, June 18, 2012

Terapi minda:Menjahit si bintang kejora!

Assalam.....

Tenggelam timbul, timbul tenggelam.... Begitulah rupanya akhir-akhir ini...:)

Bukan niat hati tetapi memang keadaan kesihatan tidak mengizinkan, tanggungjawab yang jenuh menjawab, kerja yang tak terkerja dan sebagai kesimpulannya, ada sahaja yang tak kena atau tak berapa kena. Pada detik ini, niat di dalam hati, cuba menyelesaikan seberapa banyak yang mampu dan sewaktu bermulanya cuti, tiada lagi yang akan difikirkan.... tetapi kerja itu takkan pernah habis bukan....:(

Dalam keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan, kerja yang tak terkerja, adakalanya menyebabkan keletihan melampau. Atau kadangkala sakit kepala serta pening lalat yang melanda. Kesian dekat baby kat dalam, kena sama-sama rasa pening ibunya...:)

 Maka dari itu, salah satu cara untuk meredakan tekanan, adalah dengan menghadap FABRIK! Betul tak??? Asyik memandang PC, memikirkan 'paperwork', memikirkan 'strategy' yang tak menjadi strategik, atau menyusun jadual kerja sampai termimpi-mimpi (aduhh...begitu fanatik dengan kerja akhir-akhir ini kerana cuba menyelesaikan segala sebelum bercuti panjang..), tetapi akhirnya hampa kerana yang bernama kerja itu tidak pernah kunjung akhirnya. Bila sahaja keadaan kesihatan semakin tidak mengizinkan, langkah tidak mampu panjang lagi sebaliknya lebih kepada terkedek-kedek ala 'peguin', maka saya perlu menyerongkan sedikit perhatian kepada benda yang lebih diperlukan dimasa hadapan. Apa bendalah sebenarnya yang saya cuba kerjakan ketika ini??


Hmm.... inilah bendanya, terkebil-kebil biji mata cuba menyelesaikan quilt pada baby bed sheet ini.....:)


Macam-macam corak ada, pasu bunga ada, bintang kejora pun ada, buat perlahan-lahan, terasa sakit pinggang berhenti berehat. Harap-harap nanti dapat disiapkan segera, jika ada masa mungkin boleh buat set sekali dengan bantal atau beg.....hhmmm...hajat tinggi, entah mampu, entahkan tidak...:)

Sesekali beriadah bersama-sama si Tuan Puteri Bertuah di tepian pantai yang indah.... Bukan apa, terasa berat sudah kepala ini, seberat berat badan yang kian bertambah. Sesekali menjengah pantai, menikmati angin sepoi-sepoi, sambil makan aiskrim (oppss...terlanggar diet..), memanglah terasa kenikmatannya....:). Sesekali...apa salahnya kan.....(^_^)'*kadangkala kita berfikir hingga kita merasakan tidak terfikir. adakalanya kita merasakan telah berusaha sehingga tidak terusaha lagi. jika diri kita sudah mencapai tahap, entah! maka apa yang kita perlukan hanya diam dan pandang sahaja...biarlah luncai terjun bersama labunya. untung sabut, timbullah dia, untung batu, tenggelam jadinya...:)


**memang hati akan merasa sebal bila berulangkali menghadap kesilapan serupa dari manusia yang merasakan dirinya paling sempurna. terlalu biasa untuk membabi-buta sedangkan mata luas terbuka, mungkin tak perasan, mungkin tak nampak. tapi bila kelancaran kata melampaui bahasa, hati yang merasa akan terus terasa. kata hati..... 'tak apa, tuhan itu ada....satu hari nanti kau akan rasa juga apa yang aku rasa....'. manusia adakalanya tidak pernah sedar, untuk berada di atas, dan terus di atas, dasar yang dipijak haruslah kukuh, ampuh. jika dasarnya sudah mula rebak, tunggu saja masa jatuhnya...:(

***mengambilmasa perlahan-lahan menyiapkan bintang kejora, harap parah dalam hati perlahan terubat...:(

No comments:

Post a Comment