Followers

Sunday, September 9, 2012

Kisah lepas bersalin: Berpantang makan!!

Hmm.... Selepas bersalin ni, banyak benda rasa hendak dikongsi. Akan tetapi, masa masih tidak begitu mengizinkan. Waktu yang terluang biasanya akan saya habiskan dengan berehat, sebabnya; rutin hidup seakan-akan menjadi seperti 'nenek, nenek si bongkok tiga, siang mengantuk, malam berjaga...'. Si Jari Halus tu, bila siang, memang enak tidurnya. Boleh sampai hingga 2,3 jam sekali tidur. Akan tetapi bila malam hari, boleh dikatakan 1 jam sekali dia akan bangun. Tak apalah, asalkan si Jari Halus cepat besar dan sihat, macam mana pun tak mengapa...:)

Kisah hari ini adalah berpantang secara moden atau tradisional???? Hmm...apa punya jenis persoalan la ini. Jika tak berpantang, itulah moden. Betul tak??? Saya masih ingat sewaktu hari pertama menjamah sarapan pagi di wad bersalin. Buka mangkuk dan ambik garpu, bersedia untuk disuapkan masuk mulut, sekali baru teringat; 'isk, isk.... aku ni dalam pantang. Mana boleh makan MEE GORENG!'. Terus telefon bonda.....

saya: mama, sarapan mee goreng...
bonda: jangan makan. Angin nanti....
saya: abis, nak makan apa? Lapaq...
bonda: sat lagi tengah hari mama pi hantaq nasi... makan roti dulu....

Dan... tengah harinya, menunya adalah....

Nasi putih, ayam masak ala2 tom yam, sayur petola dan sup labu!

Jika dikira cakap doktor, semua tu boleh dimakan. Sayur baik untuk kesihatan, serat yang diperlukan oleh badan ibu yang menyusukan anak. Tapi jika diikutkan berpantang dengan bonda, sayur yang boleh dimakan adalah sawi, itu pun tumis kosong tanpa sebarang rencah seperti ayam atau udang. Sayuran seperti ulam daun mengkudu itu dibolehkan.... Itu sahajalah yang saya tahu kerana sepanjang tempoh berpantang ini, itu sahaja yang dihidangkan.... Kira sepanjang tempoh berpantang ni, apa sahaja yang dihidang bonda, hanya itu yang saya makan. Bukan apa, sebenarnya takut sangat jika sesuatu yang tidak enak terjadi. Contohnya baru-baru ini, saya mengalami masalah sembelit. Bersungguhlah menyuruh En. Awak membeli 'buah prune' untuk dimakan. Kata bonda boleh makan, maka saya tak berkira banyak. Malamnya saya minum segelas susu dengan 4 biji buah prune. Pukul 3 paginya, perut saya memulas, sakit disana, sakit disini.... langsung tak boleh buang angin. Rasa seolah-olah angin tu sedang sesat didalam sistem badan saya dan menyerang dibahagian yang telah dibedah... Adoiii...siksanya yang amat. Untuk satu kesilapan, saya mengambil masa kira-kira 4 hari untuk pulih bangun seperti sediakala... Kiranya hari kedua itu, saya susukan si Jari halus dengan penuh linangan airmata kerana tidak dapat menahan sakit perut. Duduk tak kena, berdiri apatah lagi, baring pun sakit... Macam-macam bonda dan En. Awak buat, bertungku, urut, makan ubat.... siap makan panadol untuk bagi kurangkan rasa sakit.... 

Jadinya.. Walau pun saya bersalin mengikut kaedah pembedahan, berpantang dari segi makanan adalah harus ya....malah lebih lagi... 

Pada minggu awal bersalin eloklah dimakan makanan yang kering bagi tujuan mengecutkan rahim. Hidangan yang pedas, gatal, berlemak dan terlalu berminyak tidak elok dimakan. Kalau ditanya pendapat orang tua-tua atau bidan kampung, mereka akan mengatakan ianya adalah untuk mengelakkan meroyan atau tempat peranakan menjadi licin dan tidak kembali ke tempat asalnya. Minum air batu atau minum terlalu banyak air juga akan menyebabkan urat dan peranakan menjadi kembang. Dan untuk orang yang baru sahaja ditoreh-toreh seperti saya ini, hidangan yang bergatal-gatal segala bagai tu memanglah sangat elok dielakkan, gatal diluar boleh disapu ubat, jika gatal didalam yang dijahit itu, tak dapatku bayangkan siksanya...hukhukhukhuk

Setelah berpengalaman sekali menderita angin sesat, maka pencarian saya menemui beberapa makanan yang boleh menyumbang kepada angin di dalam badan sewaktu berpantang. Harap kita dapat kongsi bersama untuk kesejahteraan kita dimasa hadapan:

1. Legumes: Kebanyakannya dari jenis kekacang kering, kacang panjang dan kacang soya.
2. Susu dan hasil susu: Susu, aiskrim dan keju.
3. Sayur-sayuran: Kubis, lobak putih, lobak merah, kubis brussel, bawang, kubis bunga, asparagus, timun dan brokoli.
4. Sayuran berubi: Kentang dan sengkuang.
5. Buah-buahan: Prun, aprikot, epal, kismis, pisang, sukun, nangka, pear dan pic.
6. Bijirin dan roti: Kesemua jenis makanan yang mengandungi gandum dan produk daripada gandum termasuk bijirin, roti dan pastri.
7. Makanan berlemak: Makanan bergoreng, lemak daging, sos krim dan sos tartar.
8. Cecair: Minuman bikarbonat soda, fizi, minuman bergas, ubatan atau serbuk.
9. Seserat (fiber): Kacang, oat, bran dan kacang panggang.

**teringat seorang sepupu yang langsung tak mengamalkan pantang-larang sewaktu bersalin menggunakan kaedah pembedahan. Malah dia boleh makan LAKSA sewaktu tempoh berpantang tersebut. Saya amat kagum. Sedangkan saya, bukan sahaja laksa, mee  dan yang sewaktu dengannya, nasi yang dihangatkan semula pun bonda tak izinkan saya makan... apatah lagi benda yang perlu dimasak dua kali, tunggu lepas 100 hari katanya....hmmm....
 

1 comment:

  1. selain itu,jangan lupa pengambilan supplement vitamin jg penting..blh share di sini http://sihat-sihatsokmo.blogspot.com

    ReplyDelete