Followers

Saturday, June 4, 2011

Ilmiah:Keretakan Bangunan

Salam Sabtu ya semua......

Hokey, bersiaran kali ini dengan keletihan lepas baru balik kerja. Dah rehat-rehat sambil tengok TV tadi, sekarang masa mencuci sawang di blog ini ya......

Entry kali ini berbentuk ilmiah sikit ya. Berkaitan rapat dengan kerja yang saya sibuk-sibukkan 2,3 hari ini. Saya telah menerima arahan untuk menyediakan satu 'structural intergrity defects report'. Adehhh..... dah lama sebenarnya saya tak buat kerja-kerja 'survey' ni. Letih jugalah rasanya. Cuma kali ini saya cuma perlu lihat dari segi keretakan bangunan yang berlaku kat situ.

Masa pergi tu tengokluar bangunan, hmmm.... memanglah tak disenggara dengan baik.... Bila masuk dalam, tengok keretakan bangunan yang berlaku, alamak????? Ni parah ni, bukan setakat keretakan pada dinding, sebaliknya, tiang dan struktur bangunan yang lain pun retak juga. Nah layan le gambar-gambar yang saya pilih ni, banyak lagi yang lain. Tengok ini sudah le ye.....








Meh saya nak cerita sikit bab retak ni:


(i) Klasifikasi Retak berdasarkan Arah iaitu ’longitudinal
cracks’,’transverse cracks’, ’diagonal cracks’ atau ’random cracks’.

(ii) Klasifikasi Retak berdasarkan Lebar iaitu ’hairline cracks (<
0.1mm), ’fine cracks (0.1mm – 1mm), ’medium cracks’(1mm – 2mm) dan
’wide cracks’ (> 2mm).

Ada beberapa sebab berlakunya keretakan pada bangunan. Antara sebab-sebabnya adalah:

1) Thermal Movement (kebanyakan bahan binaan akan terpengaruh dengan perubahan suhu, bila sejuk dan panas, adalah pula kecut dan kembangnyakan....);

2) Chemical reaction (reaksi kimia yang berlaku pada bahan binaan yang menyebabkan bahan binaan tersebut mula lemah, contohnya macam pengaratan yang berlaku pada kerangka di dalam lantai atau tiang konkrit);

3) Shrinkage (...ini melayunya pengecutanlah....kuantiti air yang tidak cukup atau simen yang berlebihan sewaktu campuran untuk kerja melepa misalnya boleh menyebabkan dinding mudah retak);

4) Foundation Movement or Settlement of Soil (pergerakan tanah di sekitar tapak bangunan boleh berlaku contohnya bila terdapat beban yang bertambah dan tidak sekata pada kawasan tersebut, selain daripada itu, struktur sokongan bangunan iaitu asas yang tidak sesuai boleh menjurus ke arah keretakan juga);

5) Earth Quake (dah nama pun bencana alam....habis la struktur bangunan boleh jadi retak sebab ni...).

Sebenarnya bila berlaku keretakan, kita kena tengok keretakan tu dulu. Adakalanya hanya melibatkan keretakan yang minimal pada permukaan kemasan sahaja. Hairline crack pada dinding yang disebabkan Perkara (3) tadilah. Bila jadi begini, biasanya kita boleh 'patch' dan cat semula dinding tersebut misalnya. Tetapi jika keretakan tersebut melibatkan keretakan struktur, maka banyak langkah-langkah yang perlu diambil untuk banyaklah untuk memastikan bangunan tersebut selamat digunakan.

Daripada pemerhatian awal saya terhadap bangunan ni, saya dapati keretakanya melibatkan keretakan struktur. Punca berlaku keretakan mungkin disebabkan Perkara (4), kerana saya dapati bangunan ini terletak berhampiran dengan cerun tetapi tidak ada sebarang dinding penahan. Selain daripada itu, terdapat struktur dinding tambahan yang dibina ditapak tanpa mengambil kira kemampuan asas sediada untuk menerima beban. Dan jika tidak salah saya, bangunan 2 tingkat ini juga tidak dilengkapi dengan asas cerucuk sebaliknya hanya bergantung kepada asas jenis pad sahaja. Adehh...banyak lagi nak kena study nihhh!!!!! Ada sesapa yang nak tolong saya buat report ni??? Meh le.....saya alu-alukan...hahahahahaha

Siap ada dinding yang dibina di tingkat atas, tapi bahagian bawahnya tiada sebarang penyokong seperti rasuk atau pun tiang. Terapung di lantai je.... Cuba fikir????? Mana beban dinding tu pergi??? Tersebar luas ke lantai la, patutlah diaorg selalu mengadu kemasan lantai selalu pecah, tiap kali nak gunakan, kenalah buat baru. Garu kepala saya tadi..... Makin disiasat, makin pening saya, penambahan struktur tanpa mengambil kira struktur asas, ada struktur yang dibuang/diganggu, persekitaran yang tidak disenggara dengan baik dan macam-macam lagilah. Haii....baru tengok retak, belum tengok defect lain lagi dak??? Adehhh....

p/s: ....tapi yang paling kelakar, sibuk2 pi tengok retak kat bangunan orang, ni rumah sendiri pun retak menanti belah, apa cerita???? Ayahanda, cepat sediakan budget, kita baiki retak sebelum rumah kita terbelah!!!!!!

2 comments:

  1. kerja bahagian apa lah ni :)

    ReplyDelete
  2. ...kerja bidang batu bata la puan bee....

    ReplyDelete